Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Strossmayerova galerija starih majstora

Strossmayerovoj galeriji na upravljanje dodijeljena zbirka Umjetnički inventar Palače HAZU

Na prijedlog  Razreda za likovne umjetnosti HAZU, Uprava Akademije na sjednici u prosincu 2023. godine dodijelila je zbirku Umjetnički inventar Palače HAZU na upravljanje Strossmayerovoj galeriji.

Zbirka Umjetnički inventar Palače HAZU obuhvaća kulturno-povijesnu građu iz reprezentativnih i radnih prostora Akademijine palače na zagrebačkom Zrinjevc koja je, kao i zbirni fond Galerije trenutno izmještena u privremenu čuvaonicu. Zbrika sadržava više stotina predmeta, ponajviše umjetničkog obrta. Njezini temelji sežu do samih početaka Akademije, a tijekom više od stotinu i pedeset godina proširivana je prikupljanjem uporabnih predmeta umjetničke vrijednosti, među kojima se nalazi i određeni broj osobnih predmeta biskupa Josipa Jurja Strossmayera.

Kao zašitćeno pokretno kulturno dobro Zbirka je registrirana 2011. godine te je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, na Listu zaštićenih kulturnih dobara, no izuzev elementarnih inventarnih popisa, dosad nije bila predmetom stručne ili znanstvene obrade.

Kustosom zbirke imenovan je dr. sc. Ivan Ferenčak, znanstveni suradnik.

chevron-down