Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Strossmayerova galerija starih majstora

Obilježena stota godišnjica rođenja dugogodišnjeg upravitelja Strossmayerove galerije

U suorganizaciji Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske i projekta Hrvatske zaklade za znanost Istraživanje provenijencije umjetnina u zagrebačkim zbirkama koji se provodi u Strossmayerovoj galeriji, 7. prosinca 2023. u Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske održan je znanstveno-stručni skup Hrvatski povjesničari umjetnosti: Vinko Zlamalik (1923. – 1991.).

Vinko Zlamalik rođen je 21. prosinca 1923. u Gradačcu, BiH, a preminuo 22. siječnja 1991. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1953. godine te doktorirao 1983. godine s disertacijom Bela Čikoš Sesija: začetnik simbolizma u Hrvatskoj. Karijeru u Akademiji započo je u Kabinetu za numizmatiku i medalje (1953. –  1958.), a nastavio u Strossmayerovoj galeriji u kojoj je od 1964. godine do smrti obnašao funkciju upravitelja. Jedan je od osnivača i dugogodišnji predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske. U svome je radu zahvatio širok raspon tema: medaljersko stvaralaštvo, modernu hrvatsku umjetnost, secesiju, simbolizam i slikarstvo starih majstora.

Tijekom dugogodišnje prisutnosti u Strossmayerovoj galeriji svjedočio je brojnim epizodama iz povijesti Galerije koje do danas pobuđuju zanimanje istraživača i publike, poput uključivanja umjetnina iz značajanih donacija Ante Topića Mimare te Joyce i Zlatka Balokovića u zbirni fond ili krađe umjetnina 1971. godine. Iz svakodnevnog pak dodira s djelima starih majstora u Strossmayerovoj galeriji proizašao je niz njegovih novinskih članaka, znanstvenih radova i studija te – i danas nadasve važni – katalozi stalnoga postava Galerije (1967. i 1982.), odnosno jedini katalog cjelokupnog fundusa Strossmayerove galerije publiciran prigodom izložbe Sto godina Strossmayerove galerije (1984.).

Prisjećanjem na suradnju s Vinkom Zlamalikom gostima se uvodno obratio Miroslav Gašparović, umirovljeni ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt te dugogodišnji suradnik Vinka Zlamalika u Strossmayerovoj galeriji.

Kustosi Strossmayerove galerije dr. sc. Ljerka Dulibić i dr. sc. Ivan Ferenčak u dvama izlaganjima osvrnuli su se na doprinos Vinka Zlamalika istraživanju i prezentiranju umjetnina iz Galerije (Vinko Zlamalik i katalozi Strossmayerove galerije i Vinko Zlamalik i Ante Topić Mimara), a Zlamalikovi dani provedeni uz stare majstore u Galeriji motivirali su još nekoliko izlaganja.

Nekadašnja kustosica Strossmayerove galerije prof. dr. sc. Sanja Cvetnić (Filozofski fakultet, Zagreb) izlaganjem Projekt Vinka Zlamalika „Verifikacija atribucija u Strossmayerovoj galeriji” – radovi u tijeku podsjetila je znanstvenu djelatnost Vinka Zlamalika, muzikolog Domagoj Marić ukazao je na važnost Zlamalikova kataloga donacije umjetnina Dragana Plamenca za poznavanje biografije ovoga istaknutog hrvatskog muzikologa (Vinko Zlamalik o Draganu Plamencu – podaci otrgnuti zaboravu), prof. dr. sc. Nina Kudiš (Filozofski fakultet, Rijeka) izlaganjem Vinko Zlamalik i Panel blaženog Leona Bemba iz Vodnjana osvrnula se na izložbu djela Paola Veneziana održanu u Strossmayerovoj galeriji 1967. godine, a povjesničar umjetnosti Husein Sejko Mekanović predstavio je povijest nekoliko slika koje je Galeriji darovao biskup Strossmayer (Slike iz Kraljeve Sutjeske u Strossmayerovoj galeriji).

chevron-down